Tilia (naam)

linde

De linde (Tilia) is wijd verspreid in ons klimaat. Iedereen kent hem wel. Meestal werd hij vroeger aangeplant, bij kerken, kapellen, kasteel en stadsparken. In het vroegere gemeenschapsleven speelde hij, samen met de eik, in godsdienstig en maatschappelijke plechtigheden een belangrijke rol. Onder de dorpslinde werd er recht gesproken en in de schaduw van de lindeboom werd er gespeeld, gedanst,gefeest en de liefde bedreven. Ook alle officiële mededelingen gebeurden onder de dorpslinde.

Wanneer je ooit langs een bloeiende linde of door een lindelaan hebt gelopen of gefietst, dan heb je zeker genoten van de heerlijke geur en het gezoem van de vele insecten. De linde bloeit eind juni, begin juli en is één van de weinige bomen die een complete bloem heeft met kelk, kroon, stampers, meeldraden en schutbladen. De bloemen zitten in trosjes bij elkaar en bevatten veel honing. De vruchten zijn kleine, viltige bolletjes.

Volgens de legende huist er in de linde het ‘zoete lindewezen’. Zij werd als de boom van liefde en trouw gezien en symboliseert vrouwelijke gratie, schoonheid en geluk. Als je een beschermster van je woning zoekt, kun je een linde planten.

Bij de Germanen was de linde gewijd aan Freya, godin van vruchtbaarheid, liefde en gerechtigheid.Deze boom die zo geworteld is in onze Nederlandse grond, die voedsel geeft aan haar omgeving. Een plaats van samenkomst , waar lief en leed gedeeld wordt.  Deze boom wil ik zien als symbool voor mijn praktijk. Een praktijk waar ruimte is om op zoek te gaan naar je eigen weg door het Land van Rouw (Riet Fiddelaers- Jaspers en Sabine Noten).




%d bloggers liken dit: